23948sdkhjf

Ingen vei utenom automatisering

– Automatisering er den eneste veien å gå, men mange i norsk industri henger etter. Det mener teknisk sjef Claus M. Sodemann, som har planene klare frem til 2023 for matprodusenten Alna AS.

Sommeren 2017 flyttet den tradisjonsrike matprodusenten til nytt produksjonsanlegg og hovedkontor i Vestby, der automatisering er gjennomgangsmelodien i alle produksjonsledd.

Selskapet har røtter tilbake til 1938 da Rolf Chr. Ulrichsen etablerte Alna Margarinfabrik, og gjennom tre generasjoner har selskapet utviklet egne oppskrifter og matprodukter som de i dag tilbyr for storhusholdning, ferdigmatprodusenter og dagligvare. Sommeren 2017 flyttet den tradisjonsrike matprodusenten til nytt produksjonsanlegg og hovedkontor i Vestby, der automatisering er gjennomgangsmelodien i alle produksjonsledd. Innenfor pakking og palletering er det første trinnet på plass, blant annet med automatiske pakkemaskiner og robotpalletering av dagligvareprodukter. Robotløsningen er levert av ITO, med en kraftig Kuka industrirobot som pakker produkter på pall fra to produksjonslinjer.

Sodemann forteller at effekten ikke har latt vente på seg.

– Denne stasjonen benyttes i hovedsak til palletering av D-pak med ulike typer matprodukter i beger. To produksjonslinjer fører frem til roboten, som stabler produktene på pall. Gevinsten kommer i form av kapasitetsøkning fra 45 til 75 beger i minuttet, på toppen av det kommer selvsagt reduserte personalkostnader, sier han.

Forsiktige med å ta i bruk ny teknologi

Sodemann har arbeidet lengre enn de fleste med automatisering av industrielle prosesser, blant annet har han 20 års bakgrunn fra det danske markedet. Hans erfaring er at danske industribedrifter er dyktigere enn de norske når det kommer til automatisering.

– Det er det ingen tvil om. Norsk industri har større vegring mot risiko og er forsiktige med å ta i bruk ny teknologi. Slik jeg ser det, finnes det ikke noe alternativ til å automatisere produksjonsprosessene. Det er den eneste måten å skape konkurransedyktige industribedrifter på her i landet. Roboten arbeider 24 timer i døgnet, den er aldri syk og den utfører arbeidet med samme nøyaktighet hele tiden. I tillegg er det enkelt å legge inn automatisk kvalitetskontroll, som vektsjekk og gjennomlysing. Brukergrensesnittet må være enkelt og løsningene må kunne styres uavhengig av sted og tid, også fra en smarttelefon. Hos oss er alt integrert med bedriftens MIS-system, i vårt tilfelle Axapta, understreker han.

Ytterligere automatiseringspotensiale

Sodemann mener at dagens ITO-løsning hos dem er et godt eksempel på en automatiseringsløsning som ennå ikke gir maksimal utnyttelse. I dag fraktes pallen manuelt med truck til en semiautomatisk strekkfilmmaskin, PallPack 3000. Tegningene for en integrert linje frem til en helautomatisk strekkfilmmaskin er allerede klare i «automatiseringspermen» til den tekniske sjefen.

– Jeg vet hvilken ytelse og egenskaper den videre linjen skal ha, men jeg vet ikke hvem som skal levere den ennå. ITO er en av flere aktuelle leverandører, de har gjort en profesjonell jobb med robotpalleteringen, der de blant annet foreslo å vinkle utkjøringsbanene for å forenkle den videre transporten av pallene. Dessuten ser vi fordeler av å forholde oss til et firma der kompetansen finnes i Oslo og på Tyristrand. Enkelte justeringer gjenstår før robotpalleteringen gir optimal gevinst, men det kommer til å fungere 100 prosent, sier en fornøyd teknisk sjef hos Alna AS.

Opphav og kilder: ITO

KLIKK for alle artikler i Lager og logistikk.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078