Maarud: Stor innsparing med fleksibel palletering
Maarud:
Stor innsparing med fleksibel palletering
Pallesikring av importerte varer fra Maaruds partnere i Kraft Foods, utgjør cirka 30.000 paller årlig. For å spare bortkastet truckkjøring har selskapet investert i et nytt pallesikringsanlegg fra Pall-Pack AS. Med mulighet for inn- og utkjøringsbaner fra to sider utgjør systemet en viktig innsparing for oss, sier Supply Chain Manager Tor Arne Haugen.
Maarud produserer potetgull, popcorn og peanøtter i egen fabrikk på Disenå i Hedmark. Palleteringsanlegget benyttes hovedsakelig ved palletering av Tortilla-chips, som importeres fra USA. Dette produktet alene utgjør 13.000 paller årlig.
Det nye pallesikringsanlegget, som i sin helhet er levert av Pall-Pack, er et frittstående anlegg.
- Alle produkter som skal ut på det norske markedet samles her for distribusjon. Vi klargjør plukkpaller og blandingspaller etter ordre, og hadde behov for et nytt palleteringsanlegg for å effektvisere pakkingen, forklarer Haugen.
Pall-Pack har tidligere levert to anlegg som er plassert in-line i Maaruds produksjonslinjer. Det nye anlegget er helautomatisk og består av en strekkfilmmaskin og inn/utkjøringsbaner. Det geniale er at man har inn- og utkjøringsmulighet på begge sider. For truckførerne betyr det en innsparing i antall kjørte meter som fort blir til kilometer og mil i løpet av et år.
- Vi er fornøyd med måten Pall-Pack har løst dette anlegget på. Før måtte vi kjøre rundt anlegget både for å sette inn eller hente paller, sier Haugen.
70 paller per time
Tortilla-chipsen kommer fra USA i løse kartonger på containere. Ved lossing er det fire mann som arbeider i to og en halv time. Mens to mann stabler kartonger på paller, er det en truckfører som kjører pallene inn i palleteringsanlegget, mens en annen truckfører henter ferdig surrede paller ut og frakter disse til lageret.
- Vi kjørte i gang det nye anlegget i november i fjor, og sparer et ledd ved å kunne sette paller på maskinen i begge ender, forklarer Haugen.
Palleteringsmaskinen klarer 70 paller i timen. Det betyr at de to maskinene som står in-line klarer å vikle 140 paller per time. Det kan komme godt med ved lasting av flere biler samtidig. Etter hvert som truckførerne tømte hele lageret, hentet de varene direkte fra produksjonen.
- Vi lesser en bil på cirka halvannen time og snur lageret 26 ganger i året, forteller Haugen.
30.000 tonn poteter
Maarud produserer 11.700 tonn ferdigvarer totalt, hvorav halvparten potetgull. Det forbrukes over 30.000 tonn poteter årlig, levert fra bønder i Østlandsområdet fra Råde til Solør. Grunnen til det store svinnet, er at potetene består av 75% vann som koker bort. Nøttene importeres rå og ferdig skrellet fra USA. Hos Maarud blir de frityrstekt, saltet og pakket.
Produksjonen har vært gjennom en rivende utvikling siden Thomas Stang startet opp i 1936. Norge var det første landet i Europa, utenom England, til å starte egen potetchips produksjon. Det hele foregikk svært enkelt og utgjorde en liten del av driften på Maarud Gaard. På 60-tallet bestemte man seg imidlertid for å konsentrere seg fullt og helt om snacks, og industrialiseringen startet.
I dag fremstår Maarud som Europas, og kanskje verdens mest moderne snacksfabrikk. Mens man i starten dro av gårde med et billass og solgte på torget i Oslo et par ganger i året, går det i dag 20 trailerlass daglig ut fra fabrikken.
- Vi koker potetskiver i vegetabilsk olje. Steking, kapping i skiver og krydring foregår uberørt av menneskehender. Vi benytter maskiner som produseres på våre spesifikasjoner av nederlandske Florigo, svenske PPM, engelske Wright Machinery og amerikanske Vanmark, som lager hele linjer for chipsproduksjon, forklarer innkjøpssjef Olav Sommerin.
Det hele foregår automatisk, mens prosessene overvåkes og styres med et egenutviklet kontrollsystem. De ferdig kokte, skrellede, stekte, skivede og krydrede potetgullflakene fortsetter videre til pakking i poser. Posene pakkes automatisk i kartonger og kartongene settes på paller, som igjen surres. De ferdig surrede pallene settes så på lager, eller kjøres direkte på lastebilene. Hele prosessen er sammenhengende og automatisert.
Markedsleder
Med en samlet markedsandel på 50% i Norge går det totalt ut 225.000 europaller med snacks fra fabrikken på Disenå hvert år. Dette gir Maarud posisjonen som suveren markedsleder i Norge, med en omsetning på 550 millioner kroner i 2001, fordelt på 178 ansatte. Selskapet inngår i Kraft Foods, sammen med Freia, Estrella, Marabou og Gevalia. Produksjonen av snacks fordeles mellom Maarudfabrikken og Estrellas fabrikker i Danmark og Sverige. Dette betyr at noen av Maaruds produkter merkes Estrella og omvendt. Man produserer alle potetgullvarianter, peanøtter og popcorn på Disenå, mens Micro-pop produseres hos Estrella i Danmark, Ostepop produseres i Sverige og Tortilla-chips altså produseres i USA.
Spesialisert leverandør
Pall-Pack har spesialisert seg på bygging av strekkfilmmaskiner.
- Vi har utviklet en egen sveisemetode for sikring av den tynne foliefilmen som er blant de fremste i markedet. Denne gir bedre varmeoverføring fra aluminium til plast og innebærer at man slipper å dekke til med teflon, forklarer salgsansvarlig Torbjørn Skjellerud.
Firmaet bygger solide maskiner, der man går aktivt inn for enkle konstruksjoner. Hovedområdet er strekkfilmmaskiner i alle varianter - fra de enklere maskiner der pallene roterer - til helautomater i system. Raufossfirmaet startet i 1973, og skiftet for to år siden navn fra Evensen og Skjellerud til Pall-Pack, etter maskinenes merkenavn.
- Pall-Pack var Europas første strekkfilmmaskiner, og vi er alene om å bygge helautomatiske maskiner i Norge. Vi tilbyr skreddersøm ut fra standardmaskiner og vil bli store på nøkkelferdige anlegg sammen med ITO-gruppen, fortsetter Skjellerud.
Selskapet er en del av ITO-gruppen sammen med ITO Interntransport, MultiCraft (se eget case på side 40), og Procon pluss. Sammen kan de levere komplette anlegg for intern transport, der ITO prosjekterer og bygger transportanlegg, Procon bidrar med logistikkløsninger, MultiCraft er systemintegrator på roboter og Pall-Pack bygger strekkfilmmaskiner. Til sammen sysselsetter gruppen 45 ansatte og omsetter over 50 millioner kroner.
www.logistikk-ledelse.no© 2002