23948sdkhjf

Skogsedderkoppen

Han har det i blodet, skogdrift og rydding. Nå har han også valgt sitt arbeidsredskap, en Menzi Muck beregnet på skogdrift.

I anledning vinteren passet det jo bra å oppsøke den eneste snøen på Østlandet. Et stykke opp i lia, midt i en 30 graders helling under noen kraftlinjer, fant jeg det jeg lette etter. En maskin som kan se ut som den har blitt laget av Reodor Felgen selv, en Menzi Muck A91 4x4 Plus Sensor. Dette er i tillegg Forest-versjonen som har spesialhytte med ekstra lys og beskyttelse.

Klatreklør

Bak spakene sitter Jørgen Dølhaug. Han startet opp selskapet Biomaskin AS i 2000 og har drevet med linjerydding for kraftlag siden det. Han har fått maskinen inn i fingrene nå etter litt over en måned. Menzi Mucken er av typen A91 i skogsutgave med automatisk firehjulsstyring i tillegg til firehjulsdrift. Den har også klatreklør på to av de fire store hjulene med dimensjon710-45-26,5. Disse har grov 13 millimeters kjetting for å sikre grep i terrenget.

Skogsversjon

I tillegg har den "powerline-uttak", større dynamo, uttak for skogsvinsj og flere mulige funksjoner på spakene enn standardmaskinene. Jørgen hadde brukt maskinen i en måned og en uke da AnleggsMagasinet fant frem til han. Den edderkopplignende maskinen jobbet med rolige bevegelser i de bratte skråningene, så det virket som om bonden fra Alvdal hadde fått den inn i hendene.

Tilvenning

For han innrømmer at det til å begynne med er mye å holde styr på, men etter en liten tilvenningsperiode kunne han sette i vei oppover lia. Nå er han blitt varm i trøya og han forklarer at man kan ta seg frem stort sett overalt. Det er bare å ta det med ro og holde hodet kaldt. Det skumle i slikt terreng og med litt snø, er når det skjuler seg stein rett under torvlaget. Da kan man miste festet, men med forsiktighet går det bra.

Maskinen får i tillegg skryt for å være en behagelig arbeidsplass og den har en fin og romslig hytte. Selv om han synes det kunne vært klimakontroll, blir varmeapparatet beskrevet som ekstra effektivt på dager som denne med stiv kuling mellom dalførene.

Spiderman

Per Magne Knarvik i Motorsalg AS blir nevnt flere ganger og får mye skryt for tilrettelegging og oppfølging. Jørgen er tydelig fornøyd med både maskin og servicen etter kjøpet. Når han arbeider i nærheten av folk er det lett å se at maskinen tiltrekker oppmerksomhet. Annenhver dag er det folk ute å ser på at spiderman-maskinen jobbe, får vi vite.

- Jeg må jo innrømme at det er morsomt å kjøre en så spesiell og kul maskin selv g da, smiler han.

Far og sønn

Men ingen slike jobber er mulig å gjennomføre bare ved å sitte i maskinen. Hjelpemenn er helt avgjørende, også her. Blant annet er det en sikkerhetssone på fem meter rundt stolpene, her må det manuelt arbeid til. Så Jørgen har fått hjelp av to erfarne skogsbrukere, Gjørn Anders Dahlen og Anders Dølhaug. Sistnevnte er ikke overraskende faren hans og har drevet med tømmer, trefelling og spesialoppdrag innen fagfeltet i hele sitt liv.

John Deere

Egen servicemann er også opprettet kun fem minutter unna, men Jørgen kan gjøre en god del skruing selv. Han har nemlig bakgrunn fra Felleskjøpet som mekaniker på John Deere-maskiner. Det må da også nevnes at Menzi Muck bruker motorer fra det samme merket. Alt i alt ser dette ut som et godt valg av Jørgen.

Steinkjøring

Han bruker en Ilsbo H1500P krattknuser, den forsterka utgaven med ekstra plater og beskyttelseskanter i Hardox stål. Det er den sterkeste krattknuseren fra den svenske produsenten og arbeider under et oljetrykk på 350 bar. Med kjetting av høy kvalitet klarer den en kuttetykkelse på alt fra 0 til 100 millimeter. Med denne typen oppdrag blir utstyret "steinkjørt" relativt ofte, det er da viktig å velge noe robust som kan fikses billigst mulig.

- Det er ikke et spørsmål om du steinkjører, for det gjør du hver dag under slike forhold, derfor fungerer kjettinger best, slår han fast.

Tilvekst

Et annet aspekt er tilveksten, for ved å knuse krattet blir stubbene til løvtrærne fliset opp. Dette gjør at skuddene må komme helt fra roten og ikke fra selve kuttet. Barskogen må uansett komme opp fra roten igjen, dermed vil etterveksten komme senere enn om man hadde laget rene kutt. Det blir heller ikke liggende kratt i bunter, siden alt stort sett blir knust og lagt flatt utover. Dette gir ytterligere en fordel ved at det blir enklere å kjøre inspeksjon langs linjene med for eksempel snøscooter.

Om snøen skulle bli for dyp står et nytt oppdrag og venter. Rydding av siktsoner for Mesta er en jobb for Menzi Mucken med klypeaggregatet. Så får vi se da, om det kommer noe mer snø i Aukrust sin hjembygd.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109