Når det står om sekunder
Rask og riktig hjelp er helt avgjørende når opp mot to millioner hjerneceller går tapt hvert minutt. Alle som jobber innen transport og i avsidesliggende anleggsområder vet at det kan være langt til nærmeste sykehus.
40 hver dagHver dag får 40 personer hjerneslag i Norge. Rask og riktig hjelp er helt avgjørende for pasientene når opp mot to millioner hjerneceller går tapt hvert minutt.
Livsfarlig å gjøre feilDe fleste hjerneslag, rundt 90 prosent, skyldes blodpropp i hjernen. Resten skyldes hjerneblødning. Symptomene er de samme, men behandlingen er ulik. Fordi behandling mot blodpropp er farlig for en pasient med hjerneblødning, må pasientene i dag undersøkes med CT- eller MR-maskin på sykehus før behandlingen starter.
– Vi vil flytte kompetansen på sykehuset ut til der den har mest effekt, nærmest mulig pasienten, sier generalsekretær i Stiftelsen Norsk Luftambulanse, Hans Morten Lossius.
Vil støttePlustech, forhandler av brukte anleggsmaskiner, lastebiler og industriutstyr, ønsket i høst å støtte et unikt prosjekt for å gjøre bransjen et hakk tryggere. Fra september til med november gir Plustech 250 kroner for hvert salg til inntekt for prøveprosjektet som gjør at du kan få livsviktig diagnostisering på stedet og behandling kan starte umiddelbart. Slik prosessen er i dag må pasienten fraktes til sykehus før behandlingen kan starte. Dette fordi du ulike behandlingene kan gjære vondt verre om man ikke vet nøyaktig hva årsaken er.
Plusetch ble tipset om arbeidet som Norsk Luftambulanse driver med nå i forbindelse med å få CT-scannere i helikopter for vesentlig raskere diagnostisering av hjerneslag og blodpropp. Dette er arbeid som er til stor nytte innen transport og avsidesliggende anleggsområder. Prosjektet er unikt i verden, og krever forskning og utvikling, men koster også mye, derfor vill Plustech gjøre sitt.
Unikt i verdenDet er første gang at CT brukes utenfor sykehusveggene i Norge. I verdenssammenheng er det unikt at det er luftambulanseleger, altså anestesileger, som bruker dette avanserte diagnoseverktøyet. Den spesialbygde slagambulansen er et rullende laboratorium med CT-skanner om bord. Siden oktober 2014 har den rykket ut til pasienter i Østfold. Bemannet med en paramedic, en spesialtrent anestesilege og en erfaren sykepleier, har den allerede gitt mange pasienter med symptomer på hjerneslag eller skader og andre sykdommer i hodet mulighet til å bli undersøkt i god tid før de ankommer sykehus. På den måten kan behandlingen starte umiddelbart ved ankomst på sykehuset.
Lovende resultaterEr en spesialtrent anestesilege i en ambulansebil med CT-maskin i stand til å stille en like sikker diagnose på hjerneslag allerede ute hos pasienten, på samme måte som nevrologene normalt gjør inne på et sykehus? Hjerneslagprosjektet har som mål å finne ut av dette. Foreløpige resultater fra slagambulansen er lovende og viser at et års drift viser at anestesileger er i stand til å tolke CT-bilder selvstendig, og ta beslutning om videre behandling.