23948sdkhjf

Om å måle på skrå:: Verdens raskeste GNSS RTK-rover

Implenias geomatikkavdeling ble først ut i Norge med Leicas nye GS18T

Dette skal være markedets første tiltkompenserende GNSS-rover som er kalibreringsfri og ikke påvirkes av magnetiske forstyrelser.

Ideen med å montere gyro på en GNSS-rover skal ha vært der lenge, men først nå har man kommet opp med en kombinasjon mellom pris og nøyaktighet som fungerer.

Den er beregnet for bruk på anlegg uten å påvirkes av magnetiske forstyrrelser eller stangbevegelser.

Fordeler

Terje Gilde, stikningsansvarlig Implenia region øst, hadde så vidt fått tatt i bruk den nye roveren da AnleggsMagasinet tok turen til brakka på E16-prosjektet Sandvika-Skaret. Han hadde allerede merket seg flere fordeler.

– Man trenger ikke stå å holde i lodd, det er jo bare å trykke, forklarer han.

Peke og trykke

I og med at den kompenserer for tilting ved hjelp av gyro og akselerometer eller IMU (Inertial Measurement Unit), kan man måle enkelt der man ellers ikke kommer til. Det kan også være punkter på konstruksjoner eller på en vegg. Slike punkter kunne man måle tidligere ved å legge til en offset, men nå er det egentlig bare å peke og trykke. Men det det blir da også viktigere enn noensinne å legge inn riktig stanghøyde, selv om dette kan rettes opp i ettertid om man bruker Leica Infinity.

– Så lenge roveren har kontakt med satellitter er det ingen grense for hvor mye man kan tilte, legger Andreas Torsvik til.

Han er segment manager i Leica Geosystems AS og leverte Norges første Leica GS18T til Implenia den 13. desember. GNSS RTK-roveren ble prelansert på Intergeo i Berlin i høst, det var da Implenia fattet interesse.

Nøyaktigheten er rundt en centimeter (mot en mobiltelefon som har mellom fem og 10 meter). Den har dessuten 4G, ikke bare 3G, forklarer Torsvik.

«Utilgjengelige punkter»

Fordelene kan oppsummeres med mindre arbeid. Det kan måles/settes punkter på alt fra konstruksjoner til å måle egentlig «utilgjengelige punkter». Som bonus får man bedre dokumentasjon, raskere og med mindre manuelt arbeid. På E16-prosjektet Rud - Vøyenenga, har Implenia og samarbeidspartner Isachsen tre og en halv (en student) i geomatikkfaget.

I Implenia jobber det totalt 35 personer innenfor fagfeltet. Hovedleverandør av utstyret er Leica Geosystems AS.

Abonner på AnleggsMagasinet her

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.095