Mestere og mastere under samme tak
Hit skal initiativtakerne AF Gruppen og OBOS få med seg de fremste kompetansevirksomhetene innen bygg-, anleggs-, gjenvinning- og eiendomssektoren i landet. Ulven, som OBOS kjøpte for snart halvannet år siden, blir et av de største transformasjonsprosjektene i Oslo de nærmeste årene, og vil stå helt sentralt når Hovinbyen utvikles.
Det skal bygges 3000 boliger og over 200.000 kvadratmeter næringsarealer som en del av Ulven-utbyggingen. I dette miljøet, og med 85.000 kvadratmeter, skal OBOS og AF Gruppen skape «en attraktiv kunnskapspark og et fremragende læringssenter for de fremste kompetansevirksomhetene innen bygg-, anleggs- og eiendomssektoren», som det heter i pressemateriellet.
Klar i 2023
AF Gruppen og OBOS har ambisjoner om å skape en internasjonalt banebrytende samhandlingsarena med verdens mest spennende arbeidsplasser innenfor sin sektor. Store og små virksomheter skal samlokaliseres på tvers av næringen for å løfte innovasjons- og konkurransekraften til en hel bransje.
OBOS og AF Gruppen kommer til å flytte sine hovedkontorer til Construction City når det står ferdig i 2023. Men mange flere skal inn, så som utdanningsinstitusjoner, rådgivningsfirmaer, arkitektkontorer, eiendomsutviklere og entreprenørvirksomheter. De to initiativtakerne ønsker å skape et senter for samhandling og læring.
− Gjennom å samle næringen vil vi investere i fasiliteter og teknologi som fremmer innovasjon og synergier for arbeidstakere og studenter, sier porteføljedirektør Ida Aall Gram i AF Eiendom.
Med fra start
Flere andre virksomheter har allerede knyttet seg til Construction City, og vil delta i utforming og utbygging. Disse er:
- Tekniske fag: GK Gruppen AS
- Multidisiplinær rådgivning: Multiconsult
- Forskning: SINTEF
- Oppstartsbedrifter: StartupLab
- Gjenvinning: Norsk Gjenvinning
- Bank og finans: DNB
Oslo Met?
− Vi er svært glade for å få være med på laget helt fra starten. Det er viktig å samle bredden i bransjen fra dag én, sier representanter for de seks i en felles uttalelse.
− Øverst på vår ønskeliste står nå å få Oslo Met til å legge undervisningsmiljøet innenfor miljø, energi og ingeniørfag hit. Da kan vi virkelig snakke om en unik næringsklynge, også i internasjonal sammenheng, sier Aall Gram.
Kjernetanken
– Vi har ingen problemer med å kalle Construction City for noe av det største som har skjedd innen utdanning og samhandling i bygg- og anleggsbransjen, sier porteføljedirektøren.
Og initiativet bør ikke sees som en konkurrent til etablerte utdanningsinstitusjoner, ifølge henne. Kjernetanken er at Construction City skal definitivt bidra til et samlet løft.
– Vi kobler sammen utdanning og det praktiske arbeidslivet. Komplekset skal fylles med både fagarbeidere og ledelse, og mastere og mestere, som vi liker å si.
De rette aktørene
Vektingen mellom samhandling og utdanning, og teori og praksis, er foreløpig ikke avklart.
– Det er vel også et klassisk «ja, takk, begge deler»-spørsmål. Vi er tidlig i utviklingsprosessen på innholdssiden. På dette stadiet er vi mest opptatt av å sette sammen de rette aktørene for å få til klynge-effekten.
Anleggsbransjen er allerede representert ved AF Gruppen. Men det loves at også andre entreprenørbedrifter kommer.
– Vi er i dialog med flere, men det gjenstår noen formaliteter.
– Generelt er det en overveldende respons på Construction City, opplyser Aall Gram.