23948sdkhjf

Gjør alle til laks

Landets største landbaserte oppdrettsanlegg blir stadig synligere. Et digert fiskekar med tilhørende superavansert vannrenseanlegg tar form på Øra utenfor Fredrikstad.

Erik Heim i Fredrikstad Seafoods gleder seg til slutten av året. Da settes gründerbedriften Fredrikstad Seafoods i drift, og med det, Norges aller første landbaserte lakseoppdrettsanlegg. Det sikrer blant annet rømningsfri laks garantert uten lus og andre parasitter.

Kummer og kar

Den danske prosjektentreprenøren, Gråkjær AS, bruker sarpsborgfirmaet Betong & Tre til betongarbeidene.

De har bygd en nedgravd inntakskum for å hente vann fra Glomma etter gravitasjonsprinsippet. Vannet skal føres videre i et rensesystem fra kar til kar i plasstøpt betong.

Under tankene er det støpt kulverter, som fører vannet fram og tilbake i ringstrukturen. Noe av det geniale er det svært lave vannforbruket. Bare én prosent nytt vann fra elva skal tilføres per time. Resten renses på stedet.

SS, de største fiskekarene som finnes i Norge. Fase 1-anlegget har en prislapp på 220 millioner kroner. Prosjektering for fase 2 foregår i disse dager. Laksefabrikken kan utvikle totalt 27 mål på Øra, og hele området er kalkstabilisert.

Flere innovasjoner

Mens fase 1-konstruksjonen med 2000 tonn kapasitet for laks og slaktingsanlegg bygges, er ingeniører på et raskt spor for å utvikle det tilstøtende arealet på 16.000 kvadratmeter.

Fase 2-utvidelsen innebærer 4200 tonn ny produksjonskapasitet og et smoltanlegg, og byggingen starter i år, basert på en ny designgenerasjon for å oppnå optimal kapitaleffektivitet og fiskevelferd. En rekke nye innovasjoner vil forbedre ytelsen til den landbaserte produksjonsmetoden i sann industriell skala.

Fase 2-anlegget er en pilot for de neste ekspansjonsprosjektene som er planlagt av Nordic Aquafarms.

Leverer på alt

Etter at daværende fiskeriminister Per Sandberg og Fiskeridirektoratet i sin tid og omsider ga grønt lys for landbasert lakseoppdrett i Fredrikstad har et stort perspektiv begynt å ta konkrete former.

− Norge trenger omstilling, nye næringer og mer forskning, og landbasert lakseoppdrett leverer på alle punktene, mener Erik Heim.

− Østfold og Fredrikstad har unike kvaliteter for å kunne lykkes med laks på land. Et anlegg i Fredrikstad vil dra nytte av svært god infrastruktur, gode brakkvannsressurser og sentral geografisk plassering.

Heim peker på historiske linjer. Industripionerene som en gang startet Fredrikstads Mekaniske Verksted, Stabburet og Brynhildsens fabrikker visste ikke på forhånd om de ville lykkes, men de satset, slik Fredrikstad Seafoods nå.

− Det betyr nye arbeidsplasser og et steg inn i en av Norges viktigste industrier.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078