Truede krykkjer får «amnesti» under bru
Gjemnessundbrua har en av de største krykkjekoloniene i landet med om lag 850 par som hekker. Hvert av brospennene er tett besatt med krykkjereir.
Krykkjer er kolonihekkere og bygger reir i bratte fuglefjell på små berghyller. Bestanden har hatt en tilbakegang de senere årene, og er oppført på den norske rødlisten som «sårbar» på fastlandet og «nær truet» på Svalbard.
Flott rugeplass
De små framspringene på bruspennet til Gjemnessundbrua er utmerket rugeplass for krykkjer. Et problem er fugleskitt som tærer på betongen og skader den. Kolonien har vært uønsket i flere år, men krykkjene har nektet å forlate hekkeplassen. I stedet for å jage vekk krykkjene har Statens vegvesen lagt til rette for at krykkjene kan bruke brua som rugeplass.
Beskyttende membran
Brua har blitt spylt og rengjort, og en elastisk, sprekkoverbyggende membran er lagt på betongen for å beskytte mot stoffene i fugleskitten.
– Det at vi klarer å kombinere en økende bestand av krykkjer og holde ved like brua på en trygg måte er positivt for alle, sier byggeleder Hallvard Matheson Rangnes til NRK, som har omtalt saken.
Solskinnshistorie
Ornitog Tore Hals mener at flere bør legge til rette for krykkjene, fremfor å hindre dem å hekke. Han skjønner at ikkj alle steder er egnet, men det er lov å bruke fantasien.
– Det vi ser på Gjemnessundbrua er ei solskinnshistorie.
Gjemnessundbrua er ei hengebru som krysser Gjemnessundet mellom Gjemnes på fastlandet og Bergsøya i Møre og Romsdal. Gjemnessundbrua ble åpnet i 1992. I dag er brua en del av Europavei 39. I totallengde var den Norges lengste hengebru frem til Hardangerbrua ble åpnet i 2013. Brua er 1.257 meter lang, hovedspennet er 623 meter og seilingshøyden er 43 meter. Brua har 21 spenn og er 108 meter høy.