23948sdkhjf

Ny steinalder: Rocks of Norway satser

Med lukket system i ny fabrikk og en egenutviklet wiresag tar Rocks of Norway et kjempebyks framover. De kaller det et bolverk mot importen fra Østen.

Forrige vendepunkt for larviksbedriften Rocks of Norway var verdens største knekkemaskin i sitt slag. Den kom noen år etter etableringen i 2010.

Nå er Torger Lingelems mangeårige idé om lukket fabrikk med hans egen Hydrarock Multislab 406 i ferd med å realiseres. Wiresagen har fått kjælenavnet «Rocky», og forventningene er skyhøye.

Det kan gå

– Jeg er ikke så høy på meg selv at jeg tror norsk stein kan erstatte all import. Vi har mer enn nok stein, men ikke nok produksjonskapasitet.

– Men framfor å resignere, og la kinesisk og indisk stein overta fullstendig, kan norsk steinindustri utvikles til å bli konkurransedyktig også på pris. Med mer effektive maskiner kan vi få en ny steinalder i Norge, mener Torger Lingelem, som kaller seg en praktisk optimist.


Torger Lingelem, både nervøs og stot av satsingen. Foto: Norsk Bergindustri

Og det er nettopp dette han og Rocks of Norway driver med i Lundhs brudd på Malerød i Larvik. I skivende stund reises en ny fabrikk på 30x60 meter for å bringe larvikittproduksjonen til nye høyder.

For hundre år siden var Norge en av verdens største steineksportører. Norsk stein ble sendt ut til gater i Bombay og Buenos Aires. I dag er det hele snudd fullstendig på hodet, og vi importerer enorme mengder granitt fra Kina og India.

Ikke dyrere

Lingelem medgir overfor Anleggsmagasinet at kapasiteten i norsk steinindustri ikke er stor nok til å produsere for de største prosjektene. Mye bearbeidet norsk stein er også for dyr.

Men han mener likevel at teknologi og bedre maskiner vil bringe Norge inn i en ny «steinalder».

– Det er ikke dyrere å sage, knekke eller overflatebehandle norsk stein. Det som koster, er manuell håndtering i hele prosessen. Men dette kan automatiseres, slik at lønnsforskjellene blir mindre, mener Lingelem.


Mener vi kan få en ny steinalder i Norge. Foto: Geir Hasle

Og kan med god samvittighet argumentere for steinimport med ti ganger mer CO2-utslipp enn norsk? Et annet godt salgsargument er larvikitten i seg selv, som kun finnes i Larvik.

Rocks of Norways største leveranse så langt er steinsettingen ved Farrisbrua, rett i nabolaget.

– Arbeidet med Larviks nye «gateway» i Hammerdalen skrider fram, og Marthinsen og Duvholt gjør en fremragende jobb, i nært samarbeid med Statens vegvesen og oss i Rocks of Norway. Vi har gjort en god del «spesialtilpasninger» underveis, og vi begynner å ane konturene av hvordan det vil bli. Det blir flott.

Fabrikken

Hittil har Rocks of Norway ikke hatt anledning til å sage sin larvikitt, men kun knekke og overflatebehandle. Den nye fabrikken er svaret på begrensningen. Det blir en lukket, miljøriktig produksjon under tak, som også gir full kontroll på vann og slam.

– En god del kunder, for eksempel anleggsgartnere, vil ha rette, sagete blokker, mens vi hittil kun har kunnet bore og kile.

– Nå er vi klare for et større marked, som krever mer presise liggeflater. Vi blir en komplett konkurrent til importvarene, både på små og store blokker og innen mange flere produktspektre, sier Lingelem.

– De siste maskinene er på plass over sommeren, og vi fortsetter med fullskalatester ut året, legger han til.

Tilknyttet fabrikken kommer også tre bassenger på til sammen 15x5 meter, der vann skal resirkuleres for ny bruk.

«Rocky»

Krumtappen i den nye fabrikken blir en sagemaskin, utviklet av Torger Lingelem og medarbeiderne hans, og støttet av Innovasjon Norge. Maskinen heter Hydrarock Multislab 406, men går nå for enkelhets skyld under navnet «Rocky». Den lages ikke langt unna, av den mekaniske bedriften Karlsen & Solbakken Maskinering i Porsgrunn.

– Maskinen har seks lameller med adaptere, som kan kobles til hvilken som helst bruddsag i alle verdens steinbrudd, forklarer Lingelem. Med andre ord kan Rocks of Norway også selge sagemaskiner, ikke bare steinen den produserer. Hvis de vil.

– Vi har allerede hatt besøk av russere og finner, og merker stor interesse fra andre deler av verden.

– Multiwiresaging er ingen nyhet, men her brukes kun én wire som går i loop med helt fri justering sideveis og tilpasning. Det betyr at også skrotstein blir en stor ressurs, og vi kan produsere effektivt til lavere pris, poengterer Lingelem.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.082