FAG & FORSKNING: Digitalt røreventyr
Eirin Kalstø, Pipelife Horisont
Pipelife Norges digitale satsing startet for to år siden da Horisont-programmet ble etablert. I dag er dette navnet på en avdeling, som er spådd sterkest vekst i årene som kommer. De første resultatene er allerede i ferd med å materialisere seg i form av en løsning for digital overvåking av rør og kummer. Det kan være starten på et digitalt røreventyr.
Underjordiske data
Sensorer montert i rør og kummer, kombinert med Telenors NB-IoT-teknologi, gir informasjon om vannstand, temperatur, vannmengde og annen informasjon sendt til en skyløsning.
Informasjonen blir tilgjengelig for driftspersonell. Og det til tross for at rørene ligger under jorda eller er langt inne i fjellheimen uten mobildekning. Det er akkurat dette som gjør prosjektet så unikt.
Banebrytende
Løsningen har også vakt stor interesse i Pipelife-konsernet, og kan være starten på et digitalt røreventyr i Surnadal.
Løsningen for smarte rørsystemer har potensial til å bli industrialisert i stor målestokk. Ved å montere inn sensorer i eksisterende rørsystemer og i nye rør, kan vi gi kundene våre informasjon om hva som foregår under bakken. Vi forventer at løsningen etter hvert blir å finne i rør og kummer, først i Europa og senere i hele verden.
Testet i Søyådalen
Testingen nå i utviklingsfasen har foregått i inntaksdammen til Fauskåa vannverk og har vært avgjørende for utviklingen av løsningen.
Helt siden vi henvendte oss til Surnadal kommune for snart ett år siden har vi blitt møtt med en fantastisk samarbeidsvilje. Ikke minst har kommunens driftspersonell vært helt enestående og vært avgjørende for prosjektets suksess. I tiden fremover vil vi fortsette å bruke tid og ressurser som gjør at vi kan montere flere sensorer og hente ut mer informasjon fra vannverket i Søyådalen.
Muliggjorde overvåkning
Manglende mobildekning har tidligere gjort det nærmest umulig å overvåke Fauskåa vannverk. Det har nå endret seg med løsningen fra Pipelife Norge.
Tidligere kjørte kommunens driftsoperatører tre til fire turer til inntaksdammen hver uke for å sjekke at alt var som det skulle. I ni av ti tilfeller, var alt i skjønneste orden, men det måtte utføres jevnlig kontroll. Spesielt har siste års milde vintre gitt utfordringer. Det legger seg ikke is på dammen lengre, noe som gjør at vannet blir kaldere, med isdannelse i inntaket.
Hvis vannstrømmen stopper, tar det kun to til tre døgn før abonnenter har tomme kraner. Det er derfor av avgjørende betydning å sikre at inntaket av vann fungerer normalt.
Med løsningen fra Pipelife har verden forandret seg. Sensorer henter ut informasjon om vannivå og temperaturdata, ute og i inntaksrommet. Alle data er tilgjengelig i en skyløsning som gir driftsoperatørene full oversikt over situasjonen fra kontoret eller på mobiltelefonen.
Begeistret ordfører
Også ordfører i Surnadal kommune, Margrethe Svinvik, er kjempefornøyd. Hun peker på at rent vann og gode sanitærforhold er en del av bærekraftsmålene og at resultatene fra Fauskåa vannverk er utrolig spennende. Løsningen har gitt bedre utnyttelse av driftspersonellet og bedre trygghet for vannleveransen.
I tillegg synes ordfører Svinvik det er fantastisk at prosjektet er gjennomført nettopp i hennes kommune, og understreker at Pipelife Norge er viktig for Surnadal og en viktig del av kommunens identitet.