Ny veileder: Risikovurdering av tilsiktede handlinger med farlig stoff
– Hensikten med denne veilederen er å hjelpe virksomhetene med å lage gode risikovurderinger. Dette er viktig for å hindre at farlige stoffer havner i urette hender og, i ytterste konsekvens, brukes til alvorlige kriminelle handlinger, sier direktør Elisabeth Aarsæther i DSB.
Veilederen «Risikovurdering av uønskede tilsiktede handlinger med farlig stoff» er laget av Norconsult, på oppdrag fra DSB.
Omfatter 10.000 norske bedrifter
I Norge håndterer over 10.000 små og store virksomheter ulike farlige stoffer. I tillegg kommer virksomheter som håndterer det som gjerne kalles utgangsstoffer for eksplosiver, det vil si kjemikalier som kan brukes til å lage ulovlige eksplosiver.
– Vår erfaring fra tilsyn med disse virksomhetene, er at fokuset på og kunnskapen om sikring av farlige stoffer er varierende. Mange er flinke, mens andre har en jobb å gjøre. Hensikten med veilederen å hjelpe virksomhetene med å kartlegge og tette hull i sikringen, sier Aarsæther.
– Hensikten med veilederen er å hjelpe virksomhetene med å lage gode risikovurderinger, sier DSB-direktør Elisabeth Aarsæther. Foto: Anita Andersen/DSB
Må ha kunnskap
Virksomhetene må ha kunnskap om de farlige egenskapene til stoffene de bruker og arbeide systematisk for å hindre at disse stoffene benyttes til tilsiktede handlinger som kan skade samfunnet eller virksomheten, enten ved at stoffene misbrukes på stedet eller ved at de kommer på avveie og havner i urette hender.
Terrorangrepet i Oslo sommeren 2011 og tyveriet av en bil med cyanid i 2019 er bare to eksempler på at utgangsstoffer for eksplosiver og farlige stoffer har kommet på avveie eller har blitt brukt til kriminelle handlinger.
– Men dette handler ikke bare om tryggheten til innbyggerne. En forsvarlig håndtering av disse stoffene handler også om å beskytte virksomhetene, deres materielle verdier og ikke minst ansatte og besøkende, sier DSB-direktøren.
Last ned Veiledning om risikovurdering av uønskede tilsiktede handlinger med farlig stoff
Opphav og kilder: DSB / Norconsult