23948sdkhjf

Drømmefangerne: Utviklet nytt logistikksystem på kjøkkenbordet

Allerede tidlig på 90-tallet utviklet Jarle Hotvedt og Erik Lindberg logistikkløsninger for daværende Logisoft. For snart tre år siden sa de og deres drevne programutvikler-kollega Ragnhild Olsen takk for seg hos en av landets store wms-leverandører og etablerte OnLog AS. Selskapet kom raskt på banen med både voice-løsninger og DreamWare, et skybasert wms som skal egne seg spesielt for netthandels- og 3PL-aktører, men som også passer svært godt til bruk på manuelle lagre som også har AutoStore.

I 1993 begynte Jarle Hotvedt å jobbe i Logisoft, et selskap Erik Lindberg hadde blitt ansatt i året før og som under ledelse av Einar Maartmann hadde stor suksess med å ha spesialisert seg på datafangst, databasesystemer og it-løsninger til logistikk. Selskapet hadde blant annet utviklet LAS – Lager Administrasjons System – i samarbeid med dagligvaregrossisten Joh. Johannson (nåværende ASKO, red. anm.) og som bidro til at Jarle og Erik virkelig lærte seg logistikkbiten.

Selv om den velkjente «dot com-boblen» hadde sprukket et par år tidligere, var it-markedet likevel fortsatt preget av nyetableringer, fusjoner og fisjoner. Som Jarle sier var man i perioder usikker på både hva arbeidsgiveren het og hvem som eide virksomheten når man kom tilbake fra fjortens dagers kundeoppdrag.

Her er noen av milepælene i den lange reisen som til slutt endte med at virksomheten ble en del av Consafe Logistics: Etter å ha fusjonert med Minard ble Logisoft børsnotert i 1997. Tre år senere skiftet det navn til WiCom etter en fusjon med Nortrade Electronics og Mandata, før de ble splittet i to selskaper igjen der «Logisoft-biten» ble videreført i Cappit. Det ble etter hvert en del av PSI Group og i 2005 ble deres virksomhetsområde «Mobile Solutions» skilt ut i det børsnoterte selskapet Captura som to år senere ble kjøpt opp av svenske JCE Group. De tok selskapet av børs og integrerte virksomheten i sitt Consafe Logistics Group som rett etterpå skiftet navn til Consafe Logistics.

Ville ikke satse på Effect Warehouse

Da Jarle og Erik flyttet over til Consafe Logistics holdt de på å modernisere Effect Warehouse, en wms-løsning de hadde utviklet under PSI-perioden og som hadde mange brukere. Der ble det etter hvert også kollegaer med Ragnhild Olsen som hadde blitt ansatt som programutvikler i 2013.

Det skulle vise seg at Consafe etterhvert bestemte seg for å kun satse på sitt eget Astro wms og som resulterte i end-of-life for Effect Warehouse. Fro tre år siden valgte Erik, Ragnhild og Jarle selv å slutte og etablerte selskapet OnLog AS med kontor på kjøkkenet til Jarle.

Utviklet et nytt wms for fjerde gang

– Der var det både god plass og kort vei til kaffen. Så var det bare å sette i gang, sier Jarle. – Og siden to av oss hadde laget slike systemer hele tre ganger tidligere tenkte vi at det må da gå an å utvikle en tilsvarende løsning også en fjerde gang. Og hva skulle vi gjøre da? Jo, med bruk av de nyeste utviklingsverktøyene som fantes på markedet skulle vi ta frem et skybasert system helt fra scratch og vi skulle bruke de nyeste Android-terminalene og ikke noen som var basert på Windows CE eller noe annet gammelt skrot.

Jarle forteller at de relativt raskt tok frem løsningen som de ga navnet DreamWare. Etter det fikk de god hjelp av 3PL-aktøren Snap Pack AS på Liertoppen til å teste det ut på et par kunder som var så nye at de ikke var blitt koblet opp mot Effect Warehouse som selskapet brukte på flere av sine andre kunder.

– Er det fortsatt mange andre brukere av Effect Warehouse?

– Ja, det er fortsatt noen, og disse blir i hovedsak supportert av oss i OnLog.

Etter å ha fått Snap Pack som sin første kunde kunne OnLog etter hvert utvide kundelisten med både Garnius som er landets største nettbutikk for garn og 3PL-aktøren BK Logistikk i Sandefjord med blant annet Peppes Pizza og Jotun blant sine kunder.

– Den kunden som imidlertid har løftet oss aller mest er Bergans, sier Jarle. – I likhet med alle andre brukere av Effect Warehouse hadde også de fått melding av Consafe at det var «end-of-life» og valgte OnLog som sin wms-lleverandør blant annet på grunn av god kjennskap til både MultiCase og AutoStore.

– Dette er jo en stor kunde. Fikk dere ikke prestasjonsangst?

– Nei, det var heller stikk motsatt. Vi nesten skrek ut «Yes!», for den var komplett, med både voice og AutoStore, forteller Jarle.

– Bergans må jo likevel skille seg ut siden dere snakker mye om mindre virksomheter?

– Nei, egentlig ikke, og årsaken til det er at svært mye av plukket tas fra AutoStore og at Dreamware sørger for å splitte ordrene i hva som skal plukkes fra den og hva som skal plukkes videre på terminal. Derfor passer vår løsning svært godt også som et supplement til manuelle lagre med AutoStore.

Ny voice-løsning til Tine

OnLog har en samarbeidsavtale med Lexit som leverer alt av hardware. I tillegg til håndholdte Android-terminaler som Jarle rent prismessig sammenligner med en mobiltelefon, ser selskapet nå er klar trend mot stadig mer bruk av Android-pader som er langt rimeligere enn en tradisjonell truck-pc.

I tillegg til DreamWare satser OnLog også hardt på voice-løsninger. Selskapet er godkjent av Vocollect til å utvikle voice-software, mens hardware blir anskaffet via Lexit. Også voice-satsingen har sine røtter i Consafe hvor Erik og Jarle blant annet hjalp Tine med å bygge opp sin egen WMS-løsning fra 2006.

– For halvannet år siden ville Tine ha en ny voice-løsning. Den havnet nok hos oss fordi vi var villige til å skreddersy løsningen til deres behov og at det ikke var så mange andre aktører som var villige til å gjøre det. De store vil som regel selge sin standardløsning, sier Jarle.

Programutvikler Ragnhild Olsen spiller en sentral rolle i OnLog AS som hun har en 20 prosent eierandel i. De øvrige aksjene er likt fordelt mellom Jarle Hotvedt og Erik Lindberg. Foto: Henning Ivarson

Gir nettbutikker ekstra funksjonalitet

Selv om OnLog har kastet seg inn i et segment med flere tunge aktører, mener de å ha oppnådd en fordel ved blant annet tidlig å ha spesialisert seg inn mot mindre netthandelsvirksomheter. Selskapet har blant annet en partneravtale med MyStore og tilbyr full integrasjon mellom nettbutikk og DreamWare.

– Hva er det som gjør at dere skiller dere ut?

– Vi gir nettbutikk-aktørene rett og slett litt ekstra funksjonalitet som Ragnhild har utviklet. For eksempel mulighet for å bestille varer som det ikke er i nettbutikken. Da kan både de og 3PL-ene de har avtale med lage bestillinger til lageret som befinner seg et helt annet sted. Samtidig blir det sendt en innkjøpsordre i vårt system.

– Er det fortsatt et fortrinn å være skybasert, eller er det noe fleste systemer er nå?

– Det er i hvert fall en stor fordel for brukerne at de ikke trenger noen bokser der ute og spesielt de som har flyttet lokasjon synes det er helt supert. For dem er det er jo bare å ta med seg pc-en sin, oppgi en ny public ip-adresse til oss og koble seg opp på nytt sted. Ikke trenger de å gjøre noe ved oppdateringer heller og de slipper å engasjere leverandør av nettverksutstyr. Har du trådløst nett har du det du trenger, sier Jarle.

– Fungerer dette 100 prosent ute hos brukerne da?

– Så klart, og etter at vi kom opp med Android-plattformen så er det jo slik at hvis mobilen din fungerer, så fungerer også terminalene. I verste fall kan man sette inn et SIM-kort i dem, men så langt har ingen av brukerne våre hatt behov for det.

Mye skreddersøm

– Nå har dere et produkt som fungerer ute hos brukerne, men kan vi samtidig si at det er ferdig utviklet?

– Nei, det blir det aldri. Vi har laget en plattform med mye logistikk og lagerfunksjonalitet som vi enkelt kan tilpasse behovene til den enkelte kunde. Når ordrene kommer over og legger seg i databasen vår starter DreamWare å kverne på dataene, men hva som blir gjort er tilpasset den enkelte kunde. Det kan for eksempel være at vi slår sammen ordre, splitter dem i AutoStore og manuelt plukk, man kan få over tjenestevarer som ikke skal plukkes, type frakt, montering etc. Ingen kunder har den modulen lik, men vi vet at den blir kjørt hver gang. Er det ikke noe å gjøre der, hopper den ut igjen, forklarer Jarle.

Han legger til at de foreløpig kjører en vanlig lisensmodell, men at målet er å komme over på en SaaS-løsning hvor brukerne kun betaler for faktisk bruk. Det vil gjøre løsningen enda mer attraktiv for mindre aktører.

Nylig ble det kjent at ITO ønsker å inngå et samarbeid med OnLog. – Etter at jeg hadde lest om løsningen OnLog hadde levert til Garnius tok jeg kontakt med tanke på å markedsføre dem inn i ITO-atmosfæren, sier Christian Hagen i ITO. Foto: Henning Ivarson

ITO ønsker samarbeid

Nylig ble det kjent at ITO ønsker å inngå et samarbeid med OnLog. ITO er en av landets både eldste og ledende leverandører av både manuelle og automatiserte løsninger for materialflyt på lagre og i produksjon. I første omgang ønsker de å hjelpe OnLog gjennom dets lange erfaring og kunnskap om det norske markedet og introdusere både DreamWare og voice-løsningene overfor sine egne kunder. I forrige måned deltok for eksempel OnLog i et webinar som ITO avholdt.

– Etter at jeg hadde lest om løsningen de hadde levert til Garnius tok jeg kontakt med OnLog med tanke på å markedsføre dem inn i ITO-atmosfæren, sier Christian Hagen i ITO, som har et klart inntrykk av at OnLog-løsningene synes å kunne løse de aller fleste lagerutfordringene.

– Er det snakk om også å gå inn på eiersiden?

– Det får tiden vise. Først må vi lære hverandre bedre å kjenne, sier Jarle.

– Er dere avhengig av å få tilførsel av kapital?

– Nei, vi er egentlig ikke det. Det vi er avhengige av nå er å finne riktige folk til å hjelpe oss videre, avslutter Jarle Hotvedt.

KLIKK for alle artikler i Lager og logistikk.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078