23948sdkhjf

Skal fjerne over 140.000 kubikkmeter fjell

Første uka i januar starter Kystverket anleggsarbeidet med å utbedre innseilingen til Grenland.

Først ut er å utbedre farleia gjennom Gamle Langesund (vest av Geiterøya), der hovedarbeidet er å gjøre farleia rettere, bredere og dypere ved å fjerne om lag 140 000 kubikkmeter fjell, skriver Kystverket i en pressemelding.

Entreprenør for prosjektet er Wasa Dredging AS, som kommer med sprengnings- og graveriggen Hector. Man regner med tre–fem måneder anleggstid på hele prosjektet.

1000 kubikkmeter forurensede masser

Det er lite løsmasser, ca 1000 kubikkmeter som er forurensede og som skal leveres på godkjent deponi for denne type masser. I tråd med vilkårene fra fylkesmannen skal området overvåkes med fire turbiditetsmålere (partikkeltetthet i vannet), som markeres med bøye med lys. Det blir også satt opp midlertidige seilingsmerker i Gamle Langesund som stenger farleden gjennom anleggsområdet. Kystverket ber sjøfarende ta hensyn til dette og følge med på meldinger meldt til EFS, forteller prosjektleder Tone Sivertsen i Kystverket. Hun gjør også oppmerksom på at det må påregnes noe støy fra anleggsarbeidene.

3000 kubikkmeter fjell

Prosjektet Innseiling Grenland er delt i fire tiltaksområder. – Tiltaket i Gamle Langesund er en utretting av leia, som korter ned distansen og reduserer behovet for retningsjustering under seilasen. I tillegg omfatter prosjektet fjerning av tre små grunner i Kalvenløpet; Kløsteinbåen, Midtfjordbåen og Orebuktbåen, på til sammen om lag 3 000 kubikkmeter fjell. Sprengningsmassene deponeres i godkjent sjødeponi i tilknytning til utdypingsfeltene, i tråd med gjeldende reguleringsplaner. Det er prosjektert utdyping for fartøy med dypgående på henholdsvis 12,5 meter og 14 m i farleia. Etter at utdypingen er ferdig skal nye navigasjonsinnretninger installeres langs farleia som en del av utbedringa, opplyser prosjektleder Sivertsen.

Opphav og kilder: Kystverket / NTB

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.095