23948sdkhjf

Bedre mangfold ved pukkverket

Hedrum pukkverk i Vestfold er miljøsertifisert som en Kielo-Site. Det innebærer at det biologiske mangfoldet rundt pukkverket styrkes.

– Vi tar ut materialer fra naturen, og da må vi kunne bidra til utvikling på andre måter, mener direktør i NCC Steinmaterialer, Frode Jørgensen.

Kielo er forkortelsen for den finske «KIviaineksen Elävä LuontO», som betyr «levende natur av stein». Konseptet startet i NCC i Finland, derav det finske navnet. Og for å bli en NCC Kielo-site er det en rekke kriterier som må oppfylles. Det viktigste er å kartlegge naturtyper for å få oversikt over karakteristiske arter og sette seg mål for det biologiske mangfoldet i området.

Bevare og skape

Flere metoder bidrar til økt liv i områdene rundt pukkverkene. Blant annet ved å etterlate store steiner, tiltrekkes flere typer dyr til stedet, og ved å bevare og skape vannflater i forskjellige størrelser, tiltrekkes insekter og fugler. I rapporten fra Asplan Viak, ble det bekreftet flere områder, der det biologiske mangfoldet var til stede.

Lege sårene

– For det første ønsker vi å beskytte det eksisterende mangfoldet vi har rundt pukkverket, men vi må også legge til rette for vekst i de områdene vi er ferdige med å jobbe på. Vi tar ut mye materiale fra naturen, og det oppstår et sår i naturen, som vi må jobbe med å lege, sier site manager Ronny Sørås.

– Til slutt må vi forsøke å stoppe veksten av fremmede arter, som dessverre oppstår som et resultat av mye tilkjørte materialer.

Tiltaksliste

For å fortsette arbeidet med det biologiske mangfoldet, har NCC nå fått en liste over tiltak som kan gjøres for å forbedre ytterligere.

– I første omgang må vi behandle trærne vi har på området. Til våren må vi også se på hvordan vi kan tilrettelegge for mer vann for å øke bestanddelen av insekter og amfibier, sier KS-leder i NCC Steinmaterialer, Morten Solli.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109