Samarbeid gir spennende miljøforbedringer
Det er produkter av fibrillert cellulose som gir forbedrede flytegenskaper, anti-drypp effekt og kan brukes som armering i andre materialer, blant annet i epoksyprodukter.
I en pressemelding fra Norske Skog Saugbrugs, gjengitt av PlastForum, fortelles det at anvendelsen av Cebina spenner fra styrkeøkning i papir og lim til anti-drypp effekt i maling. En videreutvikling sammen med bl.a. Re-Turn i Fredrikstad har gitt spennende løsninger for bl.a. bruk i epoksy. Etter omfattende markedsføringsarbeid selges nå produktene til flere eksterne kunder i Norge og internasjonalt.
– Salget i siste kvartal i år er utrolig spennende. Vi har klart å etablere et godt samarbeid med aktører som har sett potensialet i det grønne og bærekraftige produktet vårt, sier Hugo Harstad, direktør for Cebinas forretningsutvikling i Norske Skog Saugbrugs.
Fibriller på nano-nivå
Cebina lages ved å bryte ned trefiber til treets minste byggeklosser – fibriller, som danner et nettverk av lange tråder av mikrolengde og nanotykkelse. Produktet danner et nettverk av mikrolengder i nanobredde. Ett gram er nok til å dekke en hel tennisbane, eller strekkes åtte ganger rundt jorden. De utrolige overflate- og lengdeegenskapene gir produktet unike kvaliteter og store muligheter.
Re-Turn AS er utviklingspartner
Videreutviklingen av Cebina foregår for fullt. Saugbrugs jobber blant annet sammen med Re-Turn i Fredrikstad for å finne nye applikasjoner. I 2020 har en ny variant blitt tatt frem hvor vannet som fibrillene er suspendert i, er blitt erstattet med en polymer. Dette muliggjør anvendelse i epoksy gulvbelegg og lim.
SAMARBEID: Gründer Stein Dietrichson i Re-Turn er stolt over at Cebina i samarbeid med andre nå er utvikling gjennom storskala produksjonstester og ved legging av gulv. FOTO: RE-TURN
I samarbeid med Re-Turn, Gjøco og Solberg Gulv & Industribelegg har Saugbrugs utviklet Cebina gjennom storskala produksjonstester og ved legging av gulv. I november ble det første gulvet lagt på et 60 kvadratmeters areal ved Saugbrugs, etterfulgt av et 400 kvadratmeters areal nå i desember.
– Cebina erstatter dagens fyllmiddel ved å gi økt tykkelse og bedre flytegenskaper i epoksyen. Løsningen er spesielt interessant fordi den helsemessig overgår dagens produkter og gir tidsbesparelse. I tillegg muliggjør teknologien mer bærekraftige løsninger for lim og maling. Produksjonskapasiteten av de nye Cebina-produktene vil utvides i takt med forventet etterspørsel, sier Hugo Harstad.
Stein Dietrichson, gründer av Re-Turn AS, forteller til plastforum.no at han hadde ideen til en slik løsning og at en utvikling og et patent med ny nanoteknologi er blitt jobbet med av ingeniørene i Re-Turn de siste fire årene. Eier og daglig leder i Solberg Gulv & Industribelegg, Jørn Solberg, fremhever det tidsbesparende og helseutfordringene i forhold til eksisterende løsninger. Han forteller at produktet flyter godt på horisontale flater og fungerer godt på vegg uten å sige.
Langt utviklingsarbeid – mer i pipeline
Forskningsarbeidet på slike produkter startet hos Saugbrugs allerede i 2006, med oppstart av industriell produksjon i 2017. Norges forskningsråd og Innovasjon Norge har vært viktige bidragsytere i arbeidet. Cebina var i utgangspunktet planlagt benyttet i papirproduktene til Saugbrugs, men viste seg raskt å ha potensiale i et spekter av anvendelser. Utvikling av nye bærekraftige produkter krever godt samarbeid med både forsknings- og utviklings-institusjoner, og industri.
Det fremheves at Norske Skog Saugbrugs i dette arbeidet har et nært samarbeid med forskningsaktørene PFI RISE, NORCE og Re-Turn AS og at man i tillegg til Cebina har utviklet biogass-produksjon fra rensevann og teknologi knyttet til anvendelse av returplast styrket med trefiber.
Opphav og kilder: PlastForum