23948sdkhjf

Gruveprotest i nord: Aksjonister trues med millionregning

Siden 21. juli har aksjonister hindret gruveselskapet Nussir å starte arbeidet i Repparfjorden. Nå truer selskapet med å sende regningen til aksjonistene.

Gruveselskapet har tre ganger forsøkt å gjøre grunnundersøkelser på Markopneset i Repparfjorden i Hammerfest, men blitt stanset av aksjonister i området, skriver NRK. Direktør Øystein Rushfeldt opplyser at dette har kostet Nussir «et millionbeløp», en regning gruveselskapet så langt har tatt selv.

Svære regninger

Rushfeldt varsler nå at aksjonistene kan bli nødt til å betale. Han har nå invitert aksjonistene til en dialog, og vil gi dem et par dager til å tenke over hva de skal gjøre.

– Vi ønsker ikke at ungdom som har middels dårlig råd skal bli sittende med svære regninger i hundretusenkronersklassen, sier Rushfeldt.

Bevisste på risikoen

Leder for Natur og Ungdom, Therese Hugstmyr Woie har selv deltatt på protestleiren i Repparfjorden. Hun sier de allerede er bevisste på risikoen ved aksjoner som dette.

Hugstmyr Woie tilføyer at hver enkelt aksjonist må vurdere om det er verdt å vise sin motstand når en utbygger truer med å legge kostnaden over på dem.

Nussir ASA planlegger en kobbergruve i Hammerfest kommune, og har fått tillatelse til å dumpe 40 millioner tonn gruveavfall i Repparfjorden, deriblant avfallsmasser som inneholder kobber, krom, nikkel og andre tungmetaller.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen har forlengst bestemt seg, og gitt driftskonsesjon for den omstridte gruvedriften i Finnmark. Han er trygg på at deponeringen i Repparfjorden skjer med akseptable virkninger for miljø og sjømatnæring.

Kobber til klimakrisen

Nussir skal hente ut verdifullt og ettertraktet malm. Oppimot 90 prosent er kobber, resten er gull og sølv. Direktør Rushfeldt forteller at han aldri hadde forventet noe annet enn ja fra næringsministeren. Til det er kobberforekomsten for stor. Ja, den største noensinne i Norge.

– Gruveutredningene er de mest grundige vi kjenner til, legger han til.

– Det er også godt å vite at mer kobber er en forutsetning for å løse klimakrisen. Det grønne skiftet krever at vi dobler verdens kobberproduksjon de neste 15 årene, har Rushfeldt tidligere uttalt til Anleggsmagasinet.

Opphav og kilder: NRK

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062