REB Anlegg på Stange: Fresenisjen funker fortsatt
AM PÅ TUNGT: Denne saken stod på trykk første gang i Anleggsmagasinet #9 - 2021.
Familieentreprenøren
Rett bak Best-stasjonen i Romedal i Stange finner vi REB Anlegg godt gjemt. Firmaet består av ni ihuga mennesker, fem av dem i familie.
Av REB Anleggs ansatte er over halvparten fra Bakstad-familien. Blant annet jobber tre av Rolf Einar Bakstads barnebarn i entreprenørfirmaet og Rolf Einars sønn, Øystein Bakstad, foruten Ingun Bakstad, som er daglig leder.
Hun er oppvokst i bransjen, og fikk allerede som 15-åring ansvaret for den daglige driften av familiens bensinstasjon, da foreldrene var på sommerferie. Ingun har et greit forhold til diesel.
Det går i stubbefresing, gjennomgraving og steinplukking. Hvert år rydder de flere tusen mål for stubber, røtter og stein. Resultatet er blant annet store arealer med ny matjord, nye veier, jernbane og Norges største flyplass.
Bilde over: Hele butikken samlet. Troen på framtiden er god. Foto: REB Anlegg
Tross sin beskjedne størrelse har REB Anlegg gjennom tiårene etablert seg som Norges største entreprenørfirma på sitt felt.
Lidenskapelig
Ingun Bakstad tok over etter sin far Rolf Einar Bakstad i april i fjor. Han døde 72 år gammel etter kort tids sykdom. Det er en umulig oppgave å omtale REB Anlegg uten å beskrive hans betydning. Rolf Einars DNA inngår i alt bedriften foretar seg i dag.
Rolf Einar begynte i anleggsbransjen allerede som 14-åring, på det som i dag er E6 mellom Tangen og Hamar. Der håndboret han fjell på Kolomoen.
Han skulle bli en pionér på sitt fagfelt, og bidro til å utvikle de første stubbefresene som ble produsert på Tonstad maskinfabrikk. Rolf Einar var lidenskapelig opptatt av det han drev med, og oppnådde noe nær legendestatus.
Han skapte stor aktivitet. På 1980- og 90-tallet med nydyrking med spesialmaskiner som KABA cd442 (steinplukker) og Tonstad 2800 (stubbefres).
Den virkelig store milepælen kom da REB Anlegg ble bedt om å frese 3500 dekar skogsmark og hogstflater til den nye hovedflyplassen på Gardermoen som sto ferdig i 1994.
Oppdagelsesferden
Gründere som Rolf Einar Bakstad er som regel drivende dyktige og innovative. Men det skorter gjerne på kunnskapsoverføringen til de som skal overta. Det fikk også datter Ingun og folkene hennes merke. Han Han hadde et enormt nettverk, men brukte ikke PC, og hadde all kunnskap om avtaler og kunder i hodet.
– Dette var utfordringen for oss som skulle overta. Pappa trodde nok han skulle leve evig, og først fra dødsleiet ønsket han at jeg skulle overta tømmene, forteller Ingun.
Bilde over: Ingun Bakstad er oppvokst i bransjen, og har et greit forhold til diesel. Foto: REB Anlegg
Det ble en spennende oppdagelsesferd inn i bedriftens kroker og kriker. Saumfaringen avslørte både gode og dårlige nyheter. Mest gode.
– Vi brukte mange måneder på å finne ut av alt sammen, men så heldigvis at pappa hadde gjort det kjempebra de siste årene. Og han hadde investert dristig i maskiner og utstyr.
Investeringene kom som følge av flere store oppdrag som underentreprenør i store veiutbyggingsprosjekter. Av de seneste oppdragene er E16 Åsbygda-Olum, rv3/25 Løten-Elverum for Skanska og E6 Kolomoen-Moelv for Hæhre og Veidekke.
Bilde over: Opplagte ranker på Seierstad østre. Når alle 140 målene er ferdig, vil over én mil med ranker være frest. Foto: REB Anlegg
Enorm maskinpark
Rolf Einar Bakstad hadde vondt for å selge unna eller kaste gammelt utstyr og maskiner. Kanskje typisk for gründere, det også. Det siste året har firmaet derfor kvittet seg med enorme mengder stål. 400 tonn ble det til slutt.
Nå står de igjen med en maskinpark bestående av «bare» ti ganske nye Doosan’er, tre Ahwi Raptor, en Prime Tech Gator og den egenutviklede retroen Tonstad 2300D, en beltegående stubbefreser. I tillegg har de også freseaggregater til både traktor og gravemaskin. Foruten Kivi Pekka steinplukker og en artig Prinoth T14R beltedumper med 360 graders sving på overvogna.
– Mange vil nok si vi fortsatt har i overkant mye maskiner for ni mennesker…og de har nok rett, smiler Ingun.
Ekstra spennende
REB Anlegg tar oppdrag i store deler av Norge. De siste årene har arbeidsstokken jobbet med stubbefresing og jordrydding fra Arendal i sør til Dovre i nord. «Vi drar dit det er jobb, og etterlater ikke kunder med skjegget i postkassa», pleier de å si.
Bilde over: Henrik Bakstad og kameraten King i deres Doosan DX225Ic. Foto: REB Anlegg
– Enkelte jobber har vært ekstra spennende, som for eksempel rydding av 80 dekar på Bjerkøy utenfor Tønsberg. Der måtte Ahwi Raptor 800 fraktes ut i havet på lekter, forteller Jarle Gylstrøm som er del av ledergruppen og maskinansvarlig, og er forøvrig Inguns tidligere ektemann.
Landbruk er et viktig område for bedriften, som bidrar sterkt til å opparbeide store arealer med ny dyrkbar jord. Arbeidsleder Roy Harald Amundsen har arbeidet i en årrekke med dette.
– Stubber og røtter freses ned til 30 til 40 centimeters dybde, opplyser han.
– Vi er opptatt av å ha et så lavt marktrykk som mulig for å forhindre komprimeringsskader, og har investert i beltegående maskiner med veldig lavt trykk mot matjorda. Vi jobber også alltid slik at vi graver oss ut av et område. Dermed blir veier inn gravd opp etter hvert som vi trekker oss ut av feltet vi er ferdig med for å minimere komprimeringsskader, tilføyer arbeidslederen.
Kraft og tempo
De store anleggsmaskinene til REB Anlegg jobber med imponerende kraft og tempo. Alt av stubber, kvist og kvast kvernes effektivt opp og blandes med jorda. På enkelte oppdrag freses også stående skog.
Bilde over: REB Anleggs Ahwi Raptor 800 i «skarpt» oppdrag. Foto: REB Anlegg
– Den tøffe bruken av stubbefres-maskinene gjør at vi må ha ekstra hyppig service og vedlikehold, sammenliknet med andre anleggsmaskiner. Tennene i fresen er utsatt for stor slitasje, og må skiftes med ujevne mellomrom, sier Jarle Gylstrøm.
For steinrike områder har firmaet konstruert et grepp til å rive opp og samle stubber og røtter i ranker for fresing, der det ikke kan freses direkte på grunn av steinrik jord. Spesialgreppet er designet av Rolf Einar Bakstad og Jarle Gylstrøm.
De lå på verkstedgulvet og tegnet malen til dette. Jarle lagde prototypen, og senere ble produksjonen satt bort til Ilseng Maskin. Der lages mye av spesialutstyret firmaet trenger.
Trygge på seg selv
De siste årene har det kommet til flere nye aktører i markedet, men i REB Anlegg er de trygge på sin kompetanse og lange erfaring.
– Vi har aldri gitt oss på et oppdrag, fastslår Roy Harald Amundsen.
– Volumene og antallet oppdrag, varierer noe fra år til år. De henger i stor grad sammen med hvor mye myndighetene bevilger til vei og banebygging. Vi er uansett godt rustet til å møte framtiden.
Nå kreves det at alle stubber og skogavfall skal freses opp og brukes til jordforbedring. Det er ikke mange som kan dette like godt som REB Anlegg.
– Vi har holdt på med dette i så mange år, og vet akkurat hva som må gjøres, sier daglig leder.
Opphav og kilder: AnleggsMagasinet #9-2021