23948sdkhjf

Snekkerbedrifter i distriktene; Strømkostnader kan velte dem

Strømpengene renner ut for norske snekkerbedrifter i distriktene, melder NHO-foreningen Norske trevarer.

STRØM: Møbelsnekker Ulf Koritzinsky på Ringerrike må kle på seg mer, mens EN kjøkkenprodusent i Kragerø har opplevd en 900 prosent økning i strømprisen.

Situasjonen kan bety kroken på døra for solide hjørnesteinsbedrifter i flere lokalsamfunn over hele Norge.

– Snekkerbedriftene lider nå og strømprisene er i ferd med å ta knekken på flere. Dette er små- og mellomstore bedrifter som kjøper strøm på spotpris slik som folk flest, men de får ingen støtte. Hvis situasjonen vedvarer sier flere av mine medlemmer at det kan gå mot kroken på døra, sier Hilde Widerøe Wibe, administrerende direktør i Norske Trevarer.

NHO-foreningen Norske Trevarer organiserer ca 300 snekker- og trevarebedrifter. Mange av disse er små eller mellomstore lokale hjørnesteinsbedrifter, spredt ut over hele Norge.

Situasjonen for små- og mellomstore bedrifter har vært kritisk siden prisene begynte å stige kraftig for ca 1 år siden. 

- Vi er gjerne med på å investere mer i strømsparing, men vår industri er så kraftkrevende at også bør på plass støtte og rådgivning fra Enova for hvordan drive mer effektivt og redusere egen strømbruk, sier Wibe.

Hun presenterer situasjonsrapport fra noen av snekkerbedriftene i Norske Trevarer:

  • Daglig leder Ola Hegrestad i innredningsprodusenten Treprosjekt på Klepp i Rogaland melder om en tredobling av strømkostanden fra første halvår i fjor til i år, der bedriften går fra ca 150.000 kroner i strømkostnader i fjor til ca 450.000 i år.
  • Christian Boyle, som leder Tele-kjøkken i Kragerø melder om en økning i gjennomsnittlig strømpris fra ca 18 kroner pr. kwh første halvår 2020, til 172 kroner pr kwh første halvår 2022. Det utgjør en økning på hele 866 prosent på 2 år.
  • Daglig leder Erik Aanesen i dørprodusenten Nordic Door i Lyngdal melder om en total strømkostnad som har økt med ca 3 millioner kroner fra nivået i 2020 og at situasjonen nå tærer på reservene og kan gå ut over viktige investeringer. Bedriften har gjennom tiltak og investeringer klart å redusere strømforbruket med 15 prosent fra i fjor til i år.
  • Snekker Ole Olsen leder dør- og vindusfabrikken Melling på Kvitsøy og melder om en dobling av strømkostnader første halvår 2022 i forhold til 2021. Olsen mener at situasjonen med ekstreme strømpriser virker konkurransevridende, skaper usikkerhet, og gjør at bedriften hans i mindre grad tør å utvikle og investere. Bedriften bruker ca 1 million kroner på energisparende tiltak.
  • For Henriksen snekkeri i Arendal har strømkostnadene tredoblet seg fra 150 000 til nærmere 500 000 kroner. Snekkeriet har investert en million i varmegjenvinning og energibrønner med varmepumpe uten støtte fra Enova, og, installerer nå i august solcellepanel på store deler av taket – også dette uten støtte. 
  • Møbelsnekker og snekkermester Ulf Koritzinsky på Ringerike driver for seg selv og har fått en dobling av strømutgiftene. Han har skrudd ned innetemperaturen om vinteren og har kun oppvarming når det er strengt nødvendig for materialene har arbeider med.

Opphav og kilder: Norske trevarer pressemelding

KLIKK for alle artikler i Råvarer og energipriser.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078