23948sdkhjf

Se video: Fiskevannet renner fortsatt i strie strømmer

Til tross for lovnader om tiltak, bransjestandard og nye løsninger renner fiskevannet fortsatt godt fra vogntogene.

TUNG AVRENNING: Det ser ikke ut til at den nye bransjestandarden mot avrenning har fått særlig gjennomslag ennå.

For ganske nøyaktig to år siden skrev tungt.no at en arbeidsgruppe bestående av Sjømatbedriftene, NLF og Statens Veivesen jobbet helt konkret med både kortsiktige og langsiktige løsninger for å få begrenset og stoppet avrenning. Både sjømatnæringen og transportbedriftene skulle få krav og retningslinjer.

Per dags dato er det sjåføren som har ansvar for slik last

I juli 2021 gjorde tungt.no en status på effekten av bransjestandarden som nevnte gruppe utformet. Konklusjonen var at den nye bransjestandarden ikke hadde fått særlig gjennomslag ennå.

Nå har det gått to år siden gruppen begynte arbeidet med å stoppe avrenningen. Vel, fiskevannet renner fortsatt like heftig langs norske veier. Som videoen fra Verdal kontrollstasjon viser. Dette vogntoget var på vei sørover med fisk til utlandet.

- Avrenning er et vedvarende problem, sier kontrolleder og seniorinspektør Stig Olav Saur i Statens vegvesen. Han ser stadig nye tilfeller på kontrollstasjonen.

Ikke mye synlig aktivitet

I bransjestandarden er det blant annet er det etterspurt innføring av elektroniske og obligatoriske fraktbrev, et kabotasjeregister, krav til temperaturlogg, varsling av transportkjøper og forbud mot for mange ledd i transportkjeden.

- Da er det litt trist at det eneste tiltaket statsråden synes å foreslå er å bøtelegge transportørene enda mer, sa NLFs administrerende direktør, Geir A. Mo, i artikkelen "NLF skuffet over fiskevann-grepet fra Nygård". Det var i mai i år.

Nå sier NLF-direktøren at de ikke har registrert mye synlig aktivitet i denne saken gjennom sommeren.

- Vi vet at det arbeides hos myndighetene for å håndtere dette bedre. Fra vår side fortsetter vi å arbeide for løsningene som ligger i vedtatt bransjestandard, hvorav implementering av mobilitetspakkene er det viktigste, sier Mo til tungt.no.

Han legger til at det innad i næringen arbeides med å utvikle og ta i bruk tette kasser, en løsning NLF mener er åpenbar.

- Teknologien finnes, men tas foreløpig dessverre ikke nok i bruk. Jeg legger til grunn at kontrollmyndighetene vil være enda mer på alerten i denne saken, sier Mo.

Streng beskjed fra sjefen

I Trøndelag står kontrolleder Saur og konstanterer at avrenning på langt nær er noe avsluttet kapittel.

- Sjåføren på fisketransportene får streng beskjed av sine sjefer om å sette tempreaturen på null grader. Under kontrollen vår må de sette temperaturen på 20 minus for å stoppe avrennningen, men etter kontrollen og rundt neste sving så er temperaturen på null grader igjen. Dette vet vi siden flere kontrollstasjoner ofte stopper samme vogntog på samme natt, sier Saur. 

Han forklarer at temepraturen blir satt til null grader for at fisken skal være fersk. Det vil si at fisken ikke blir fryst ned der den ligger i kasser med is.

- Med null grader så smelter isen ettersom kassene ikke er tette og det renner ut av hengeren. Dette er litt sleipt, og når dette renner ut bak og får en turbulens fra vogntoget havner det gjerne på frontruten til kjøretøyet bak. Dette kan være en irritasjon slik at farlige forbikjøring foretas, sier Saur.

Han legger til at veibanen kan ble sleip, og det er ikke bra med tanke på mc-førere.

- Dette handler om trafikksikkerhet. Det er mye diskusjon om det er sjåfører, firma eller avsender som er ansvarlig. Men per dags dato er det sjåføren som hrn ansvar for slik last, sier Saur.

Opphav og kilder: Statens vegvesen

KLIKK for alle artikler i Trafikk og utekontroll.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109