23948sdkhjf

Kruse Smith med betong-fagdag om Kunstsilo i Kristiansand

Torsdag 8. september var i overkant av 70 bransjefolk samlet til Kruse Smiths fagdag om betong og statikk, med utgangspunkt i transformasjonsprosjektet Kunstsilo i Kristiansand.

BETONGFOKUS: Den 78 år gamle kornsiloen på Silokaia i Kristiansand bygges om til et kunstmuseum, som blant annet skal stille ut Tangen-samlingen (Nicolay Tangen) bestående av nordisk modernisme.

Og prosjektet omtales av mange som ekstremsport innen transformasjon av bygg.

Den opprinnelige siloen besto av 30 sammenkoplede silorør. Et hovedgrep i transformasjonen har vært å fjerne alt av innvendige rør opp til 20 meters høyde, slik at bare ytterveggene står igjen.

Det gjør at 14 meter med silorør henger i «løse luften» som tak i en stor hall. I dette har det vært mye læring, og Kruse Smith ønsket å dele av erfaringene som er gjort.

Dagen startet med besøk på byggeplass, hvor deltakerne ved selvsyn fikk se de grepene som er tatt og snakket med Kruse Smiths ansvarlige om hvordan arbeidet er gjennomført. Deretter var det gjennomgang fra arkitekt, RIB og Kruse Smith egne folk på byggeplassen.

Simon Hartveit, anleggsleder i Kruse Smith, fortalte inngående om hvor komplisert det er å bygge i en silo bestående av 10x3 silorør, hvor eneste adkomst er fra mannhull i toppen eller gjennom utskårne åpninger i bunn.

Blant annet hvor krevende det var å bygge totalt 900 høydemeter med stillas (30 meter i hvert rør), når man ikke kan komme inn i rørene annen vei enn gjennom små åpninger i bunnen.

Arkitekt Magnus Wåge (Mestres Wåge Arkitekter) var klar på at de visste grepet med å åpne siloen innvendig ville bli krevende.

Det ble også bekreftet av Jørgen Stene fra Rambøll, som ga deltakerne en åpen og ærlig innføring i hvordan de hadde gått frem for å beregne hva som måtte til for å få bygget til å stå støtt og sikre bæring av de gjenstående silorørene.

Heldigvis, kunne Hartvig Angell Johnsen fra Stærk&Co fortelle, viste alle undersøkelser at betongen i den gamle siloen av god kvalitet.

Videre ga han en god innføring i hvor viktig det er å bruke tid på å kjenne kvaliteten i bygget før man starter en endringsprosess. Det kan i det lange løp spare byggherre for både tid og penger.

Oppsummering fra Kruse Smiths regiondirektør, Anders Larsen, var at dette har vært ekstremt krevende, ekstremt lærerikt – og - vi hadde gjort det igjen.

Kunstsilo åpnes for publikum før sommeren 2024

Opphav og kilder: Referat fra Kruse Smith

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125