Følgebiler: NLF vil fremme konkrete forslag ovenfor Statens vegvesen
TUNGE REGELENDRINGER: Obligatorisk kurs for følgebilsjåfører, regelverk som Sverige og Danmark, og mer merking og profilering. Nødvendig, men ikke gjort over natta.
- Vi jobber mot en hybrid av det som gjøres i Sverige og Danmark, og tildels Finland, sier Dag Nordvik i Norges Lastebileier Forbund (NLF) om utfordringene rundt følgebiler.
NLF har blant annet jobbet med et kompetansekrav for sjåføren av følgebilen og profilering av følgebilen ovenfor Vegdirektoratet siden 2018. Da tungt.no skrev om følgebildebatten i forrige uke, forklarte Nordvik at partene skulle møtes til nytt møte tirsdag 18. oktober. Tema var hva som kan gjøres rundt regler og forskrifter til følgebiler og sjåfører av disse.
- Kom det noe konkret ut av møtet?
- Som følge av møtet vil NLF fremme konkrete forslag ovenfor Statens vegvesen om hvilke tiltak som ønskes iverksatt. Dette arbeidet er igangsatt, sier Nordvik.
- Kan du si noe mer om hvilke forslag dette er?
- Helt nøyaktig hvilke forslag dette vil bli er ikke klart nå. Som dere tidligere har nevnt på tungt.no så er det enhetlig profilering av følgebiler, oppsett av utstyr og bekledning som står i forskriften, samt kompetansekrav til den som fører følgebilen. Når det gjelder det siste er det noen begrensninger i dagens veitrafikklov som må løses, noe som er krevende og vil ta tid, men ikke umulig. Vegdirektoratet skal undersøke hva som må til, sier Nordvik.
- Hvordan tenker dere at opplæring av sjåføren skje?
- Vi ser på hvordan vi kan få satt dette i system og i hvilket system. Her er det diskutert muligheten for å tillegge en ny modul i opplæringen om «Arbeid på og ved veg». Vi ser også på om dette kan bli en del av YSK for de som dette er relevant for, slik at YSK blir bedre for sjåførene enn det som er tilfellet i dag. Dette skal NLF undersøke nærmere, sier Nordvik.
- Hvilken tidshorisont jobber dere mot?
- Det er en del forskrifter og lover som setter begrensninger her. Det er gode muligheter til å gjøre endringer i både forskrifter og rutiner, men altså litt lengre vei å gå hvis man skal endre lover. Da må det heves til politisk nivå. Tidshorisonten er det derfor vanskelig å si noe om nå, sier Nordvik.
Opphav og kilder: Tungt.no