Sweco mener: - Uhorvelige steinmengder kan gjenbrukes
GRÅSTEIN TIL GULL? En ny Sweco-rapport fokuserer på hvordan gråstein kan bli til gull, og poengterer at det er mye å hente.
Hvert år produserer Europa over fire milliarder tonn stein, grus og sand.
En pressemelding fra Sweco peker på at dette er nok til å dekke hele Danmark med en dybde på over 30 centimeter hvert eneste år.
Der det monner
I dag gjenvinnes kun sju prosent av all stein, grus og sand i Europa, men potensialet er enormt mye større.
Ifølge European Aggregates Association (europeisk pukkforening) er det mulig å øke gjenvinningsgraden til et sted mellom tolv og 20 prosent på noe sikt. I rapporten «Circular Materials in Infrastructure» viser Sweco hvordan det kan gjøres, slik at det kan spares opptil seks milliarder euro og 550 tonn årlig med jomfruelige materialer i infrastruktursektoren.
– Vi bør fokusere på gjenbruk i sektorer der det monner. I dag er det altfor lite fokus på stein, grus og sand. Dette til tross for at infrastruktur er en kritisk del av samfunnet. Vi vet at det er mulig å redusere både store utslipp og store kostnader, sier Elisabeth Gammelsæter. Hun er seniorrådgiver i Sweco Norge og en av rapportens to forfattere.
Lite blir stort
Rapporten vurderer to europeiske jernbanebyggingsprosjekter, og hvordan sirkulære tiltak kan brukes for å redusere utslipp og kostnader.
Gitt størrelsen på store infrastrukturprosjekter, vil bare én prosent reduksjon i transport kunne gi betydelige besparelser i karbonutslipp og kostnader. I et stort jernbaneprosjekt er transporten av tilslag redusert med 347.000 km, og det ble spart 3,2 millioner euro og 1500 tonn CO2.
– Med andre ord er det bare små grep som skal til for å få til store utslipps- og kostnadsreduksjoner.
– Vi må slutte å velge de enkle løsningene vi «alltid har valgt», og våge å tenke utenfor boksen og se etter sirkulære løsninger, sier Gammelsæter.
Et av eksemplene i rapporten er fra Hovinbyen i Oslo, der Pådriv har utviklet en massehub. Her utveksles steinmasser fra ulike prosjekter i hovedstaden for ny bruk, i stedet for frakt langt av sted til deponi.
Rett og slett ille
Kjell Arne Leinum, markedssjef i Skolt Pukkverk i Moss, er helt på linje med rapporten fra Sweco. Det er ikke så rart, siden bedriften fortsatt er blant de få som driver med gjenvinning. Siden 2014 har de årlig brakt mange hundre tusen tonn overskuddsstein ut i markedet igjen.
– Rapportens konklusjon er gammelt, men godt nytt for oss. Det er flott at det igjen settes fokus på en stor, men dessverre altfor lite brukt ressurs, sier Leinum.
– Å ikke bruke slike verdier som allerede er tatt ut, er rett og slett ille. Vi må mest mulig bort fra å sprenge ut jomfruelig grunn, legger han til.
Må belønnes
Leinum er enig i at gjenvinningsutviklingen går for tregt, men mener at det langtfra bare er pukkverksbransjens feil.
– I altfor mange kravspesifikasjoner til infrastrukturprosjekter står det eksplisitt at bare jomfruelig stein skal brukes, og det oppmuntrer jo ikke akkurat til gjenvinning. Her må det skje mer. Prosjekter som gjør overskuddsmasser til en del av konkurransegrunnlaget må belønnes.
Leinum peker også på en annen utfordring: å få kommunale godkjenninger av gjenvinningsanlegg.
– De trenger tross alt plass, de også, og derfor er eksisterende pukkverk godt egnet.
Opphav og kilder: Pressemelding fra Sweco