Stangeland vil sette utnyttelse av masser i system
SETTER PROSESSER I SYSTEM: – Stangelandmodellen er ikke nytt, det eneste som er nytt er at vi setter de gode prosessene vi har i et system, og tilbyr dokumentasjon på det.
Det sier Fredrik Omdal, markedssjef i Stangeland Maskin. Han garanterer at massene i selskapets prosjekter skal få en mest mulig bærekraftig håndtering.
Modellen er en omvendt pyramide. På toppen handler det om reduksjon i planleggingsfasen. Trinn to og tre dreier seg om gjenbruk og materialgjenvinning. Det som fortsatt er igjen, brukes så langt det går utfylling i form av landskapsforming og lignende. Til slutt skal det være minst mulig igjen av forurensede masser som må kjøres til godkjente mottak.
- Vi utnytter ressursene ved å bearbeide dem. Vasking og deklarering gir nytt bruksområde og reduserer behovet for nye og ubrukte ressurser, sier Omdal i en presentasjon på selskapets egen nettside.
Modellen gir gevinst på flere plan. Den er god økonomi, og den er bedre for miljøet. Samtidig vedgår Omdal at det ikke er noe nytt i modellen.
– Det er vanlig å gjøre enkeltelementene, men å ha det satt i system er nok ikke helt vanlig. Det er mange som gjør flere av disse tingene, men kanskje ikke i en helhet, sier han.
Blant utfordringene er lagring av massene.
- Om vi får lagre massene på tomt eller annet areal så får vi dette til, sier Tommy Stangeland, daglig leder i Stangeland Maskin.
Trær kan flises og brukes i bed. Jord kan lages om til vekstjord som kan brukes på nytt. Gravemassene kan ofte sorteres og gjenbrukes.
– Vi er opptatt av å minimere transportbehov, bruke masser om igjen og helst inne på samme tomten, og tilpasse med de massene som er. Det er rett og slett smart, sier Stangeland.
Samtidig betyr modellen noe merarbeid. Selskapet skal tilby et sertifikat på hvor massene er brukt. Det betyr at Stangeland må ha en plan på plass fra starten av, fordi det er vanskelig å regne på dette i etterkant.
Opphav og kilder: Artikkel på tsmaskin.no