23948sdkhjf

Logistikk og IT: Fusjonen mellom Lawson og Intentia: Tar mål av seg til å bli verdens tredje største ERP-leverandør

Tar mål av seg til å bli verdens tredje største ERP-leverandørToppledelsen i Lawson beskriver fusjonen med Intentia som særdeles viktig for begge selskaper. De fremhever kryssalget som viktig, og hvor...

Tar mål av seg til å bli verdens tredje største ERP-leverandør

Toppledelsen i Lawson beskriver fusjonen med Intentia som særdeles viktig for begge selskaper. De fremhever kryssalget som viktig, og hvor det mest nærliggende er mulighetene for å selge Movex - som nå er omdøpt til M3 «Make Move Maintain» - på det amerikanske markedet. Selskapets norske toppsjef Einar Broch mener kundene kan se frem til et mer helhetlig tilbud på løsninger med et godt utbygd service- og vedlikeholdsapparat.

Adm. direktør Einar Broch i Lawson Software opplyser at integrasjonsprosessen mellom Intentia og Lawson har tatt flere måneder, og at kundene vil få et mer helhetlig tilbud på løsninger med et godt utbygd service- og vedlikeholdsapparat.

Trond Schieldrop

Det var i begynnelsen av mai Intentia skiftet navn til Lawson etter at selskapet fikk aksept fra aksjonærene for fusjonen med det amerikanske, børsnoterte selskapet Lawson Software som har budsjettert med en omsetning på 750 millioner dollar for inneværende år.

- Vi måtte forene krefter både teknologisk og markedsmessig for å oppnå globale konkurransefordeler. Skal vi inn på det internasjonale markedet eller forsterke vår nasjonale posisjon er dette veien å gå, sier adm. direktør Einar Broch i Lawson Software.

Også vår hjemlige ERP-ekspert Bo Hjort Christensen tror slike sammenslåinger er helt nødvendige for at flere skal kunne overleve i et svært krevende marked, og mener det er grunn til å tro at flere skandinaviske ERP-hus med tiden blir kjøpt opp eller fusjonert med internasjonale aktører.

- Nå har altså Intentia kommet under amerikanske vinger, mens IBS og IFS enn så lenge står på egne ben. ERP-markedet er fragmentert og består av over hundre aktører. Både nasjonalt og internasjonalt ser vi at flere slår seg sammen. Fusjonen mellom Intentia og Lawson er et bytteforhold mellom to likeverdige partnere, mener Bo Hjort Christensen.

Mer helhetlig tilbud

Einar Broch opplyser at integrasjonsprosessen mellom Intentia og Lawson har tatt flere måneder, og at kundene vil få et mer helhetlig tilbud på løsninger med et godt utbygd service- og vedlikeholdsapparat.

- Hva hadde skjedd med Intentia dersom det ikke hadde blitt noe av sammenslåingen?

- Det har lenge ligget i planen å etablere et samarbeid med en internasjonal aktør for å gjøre nedslagsfeltet større i det markedssegment som Intentia går mot. Vi retter oss primært mot SMB markedet, som er forskjellig definert i USA og Skandinavia. Amerikanske SMB-bedrifter er vesentlig større og er kjent for kun å kjøpe amerikanske produkter. Våre bestrebelser på å komme inn på egenhånd har derfor ikke lykkes. Sammenslåingen med Lawson vil gi oss den ønskede markedsposisjon.

Skal selge Movex i USA

Toppledelsen i Lawson beskriver fusjonen med Intentia som særdeles viktig for begge selskaper. De fremhever kryssalget som viktig, og hvor det mest nærliggende er mulighetene for å selge Movex (som nå er omdøpt til M3 - Make Move Maintain) på det amerikanske markedet. Lawson har en sterk posisjon på sitt hjemmemarked og har kunder med behov for M3.

- Uten å tenke globalt både i våre støttefunksjoner og produktutvikling hadde vi tapt kampen, sier Broch.

- ERP-aktører som Baan, People Soft m.m. er nå radert bort. Det er kun de store internasjonale aktørene som er tilbake. Oracle og SAP leder an mens Lawson skal bli en god nummer tre. Utfordringen til våre konkurrenter er å tilpasse sine megaløsninger til SMB-markedet mens vi er der og har styrket vår posisjon også i de store markedene.

Når Intentias produkter får fotfeste i USA-markedet forventer Lawson en vekst på 58 millioner USD. I tillegg kommer Lawson produktportefølje S3 - Source, Staff, Serve som er et overordnet finanssystem.

- Med Intentias M3 får vi betydelige kryssalgsmuligheter for våre løsninger, sier Broch. - M3 er en bransjeløsning innenfor produksjon, varehandel distribusjon og logistikk. På tjenestesiden har vi S3 med bransjeløsninger for helse, offentlig sektor, detaljhandel, personal, utdanning, bank og forsikring. Løsningene bygger på den samme type programvare og baserer seg på en åpen arkitektur. På toppen har vi løsninger fra Business Intelligence til humankapital. Lawson har hatt stor suksess med humankapital og R-type relatert programvare. Dette skal nå rendyrkes mot våre kunder, sier Broch.

Standardløsninger

Han opplyser at kundene er selskaper med høye krav til standardisering.

- Vår fordel er at vi forstår bedriftskulturen deres fra A til Å. Vi konsentrerer oss om noen få segmenter i marked og bruker alle våre krefter på produktutvikling og kompetanseheving slik at vi kan betjene markedet med høy grad av standardisering. Vår løsning er så dyp og bred at den omfatter det meste av funksjonaliteten som våre kunder etterspør, hevder Broch.

Global vekst

Lawson går inn i nye markeder basert på den kompetanse de har, og det arbeides nå med å posisjonere virksomheten i både Midtøsten og Det fjerne østen. Intentias sterke vekst i Europa vil påvirke Lawson i positiv retning. De forventer derfor flere kontrakter innen detaljhandelen og har godt fotfeste hos underleverandørene innenfor en rekke bransjer. Overfor næringsmiddelindustrien har Intentia levert sporingssystemer og satser på en del viktige segmenter som Lawson vil dra nytte av.

Lawson tilbyr en bred løsning på 20 språk innenfor markedet for administrative forretningsapplikasjoner. Selskapet har nå mer enn 4.000 kunder i 40 land. Europa og Nord-Amerika står hver for rundt 45 % av omsetningen.

- Det er et stort behov for én leverandør som kan tilby enklere og mer brukervennlige løsninger enn det de to største aktørene i ERP-markedet i dag gjør, sier Broch.

- Hvordan er signalene fra både det nasjonale og de internasjonale markedene til sammenslåingen?

- Det er overveiende positive signaler fra finansanalytikere. De ser på dette som en logisk og god fusjon uten noen form for tung produktsanering. Vi skal ikke bruke krefter på å lage kostnadsreduserende programmer på grunn av overlapping. Vi kan hente ut noe synergi på kostnadssiden men det går mest på infrastruktur. Lawson har et tydelig budskap på hva de neste versjoner skal innholde og når de kommer. Våre kunder får en trygghet i de investeringer som er gjort og som videreføres, avslutter Einar Broch.

www.logistikk-ledelse.no © 2006

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.067